De zon, en jouw bescherming…

Als gewaardeerde klant van Sparrenheuvel ken jij natuurlijk al lang het belang van goed smeren met een zonbeschermingsproduct. Afgelopen week was het echter weer raak, op social media werd dit betwist en werden deze producten zelfs kankerverwekkend genoemd. Onzin natuurlijk, en inmiddels door menig wetenschapper helder weerlegt. Goed en genoeg smeren met een deugdelijke product voorkomt verbranding en op de langere termijn huidkanker!

Daarom toch nog een keer beknopt alles wat jij moet weten om veilig de zon op te zoeken.

 

Welk huidtype heb jij?

Huidtype 1: Mensen met lichtblond of rossig haar en blauwe ogen die heel snel verbranden en bijna niet bruin worden.
Huidtype 2: Mensen met blond of donker haar en een lichte huid die vrij snel verbranden en langzaam bruinen.
Huidtype 3: Mensen met bruin haar, (vaak) donkere ogen.
Huidtype 4: Mensen met donkere haren en ogen en een getinte huid die vrijwel nooit verbranden en snel bruin worden.

 

Welke beschermingsfactor heb jij nodig?

Huidtype 1: factor 50 of hoger;
huidtype 2: factor 30 t/m 50;
huidtype 3: factor 20 t/m 30;
huidtype 4: factor 20.

|  Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt zonder te verbranden.

|  Besef dat de veroudering van je huid gewoon door gaat ondanks jouw beschermingsfactor.

|  Kinderen tot zestien jaar wordt aangeraden minimaal factor 30 te gebruiken.

 

Mag je in de zon zonder bescherming?

Je kunt best eventjes in de zon zonder zonbeschermingsproduct. Hoe lang hangt af van de zonkracht en je huidtype. Het KNMI geeft in de zomer dagelijks de zonkracht aan met een cijfer. Dit is in Nederland gemiddeld 6, in de zomer kan dit hoger zijn en in de winter lager. In zonnige landen ligt dit getal véél hoger en loopt op tot 12 in Australië en Indonesië.

Verder heeft elk huidtype een zonkrachtgetal:
Huidtype 1 heeft een zonkrachtgetal van 60;
huidtype 2: 100;
huidtype 3: 200;
huidtype 4: 300.

|  Om te weten hoe lang je in de zon mag, deel je jouw zonkrachtgetal door de zonkracht van die dag. Heb je huidtype 2 en de zonkracht is 7, dan kun je (100:7) 15 minuten zonder zonbeschermingsproduct in de zon blijven totdat de huid gaat verbranden.

| Gebruik je dan bijvoorbeeld factor 30 op die dag dan kun je 15×30=450 minuten in de zon tot je begint te verbranden.

|  Vergeet daarbij niet om je telkens weer in te smeren! Liefst iedere 2 uur!

|  Smeer voldoende product: per lichaam een klein borrelglaasje van 30 ml, dit zijn 7 volle theelepels!

Neem dus voldoende mee op jouw vakantie. Met een fles van 200 ml. kun je ongeveer 7-8 keer je lichaam insmeren, en aangezien je er vaker op een dag mee moet smeren raakt deze snel leeg. 

|  Maar ga niet tussen 12 en 15 uur in de zon: de straling is dan het sterkst en die uren tellen drie keer mee.

|  Was aan het einde van de dag ook altijd je zonbeschermingsproduct met een zacht doucheproduct van je huid af. Anders blijven de uv stralen in het zonbeschermingsproduct lange tijd doorwerken in je huid, het zogenaamde ‘doorbranden’.

 

Waarom zijn kinderen zo kwetsbaar?

De huid van volwassenen heeft een hoornlaag, een opperlaag bestaande uit dode huidcellen die de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij kinderen tot vier jaar is deze laag nog niet voldoende ontwikkeld en is de huid extra gevoelig voor verbranding. Daarom hebben vooral jonge kinderen een hoge beschermingdfgactor nodig in de zon. Daarmee beperk je ook het risico op de onwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

 

Wordt je met een hoge beschermingsfactor minder snel bruin?

Nee, de hoogte van de beschermingsfactor van je zonnecrème heeft geen invloed op het bruin worden, maar voorkomt verbranding en beschadiging van de huid. Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt zonder te verbranden. Maak voor jezelf even het bovenstaande rekensommetje.

 

Hoe werken zelfbruiners?

Zelfbruiners bevatten het suiker DHA. Dit hecht zich aan de eiwitten in de buitenste laag van de huid en ontwikkeld daar binnen enkele uren een bruine tint. Dus zonder dat je daarvoor in de zon hebt hoeven zitten. De kleur blijft aan de oppervlakte en verdwijnt na enige dagen.
Een zelfbruiner heeft geen invloed op de aanmaak van pigment, dus die bruine kleur beschermt niet tegen de zon! 

 

Sunblocks

De zon tegen houden kan bijna niet, zelfs een sunblock laat uv-straling door. Maar sunblocks met titaandioxide of zinkoxide reflecteren uv-straling, zodat die bijna niet in je huid kunnen dringen. Dit werkt anders dan chemische sunblocks, die trekken in de huid, en vangen de zon daar op. De meeste sunblocks met titaandioxide of zinkoxide zijn bij het aanbrengen wat wit op je huid, maar door ze goed in te masseren gaat dit weg.


Zonnen en zwangerschap

Onder invloed van zwangerschapshormonen kunnen pigmentophopingen in het gezicht ontstaan (‘zwangerschapsmasker’). De zon stimuleert de aanmaak van pigment en vergroot dus de kans hierop. Heb je eenmaal een zwangerschapsmasker gehad, dan is de kans groot dat je dat bij een volgende zwangerschap weer krijgt én dat het bij het zonnen telkens terugkomt. Blijf bij zwangerschap dus zo veel mogelijk uit de zon en smeer je in met een hoge factor.

 

Wat moet je doen als je verbrand bent?

Verbranding door de zon is niet direct altijd zichtbaar. Het kan zich, vooral bij een donkere huid, ook uiten in een heel warme, prikkelende huid. De huid wordt dan niet rood, maar loopt wel schade op. 
Merk je dat je verbrandt bent, ga dan een aantal dagen uit de zon en verkoel je huid met een aftersun product. Gebruik geen dikke of vette crème want die dekt de huid te veel af en houdt de warmte juist vast. Van komkommer, karnemelk, yoghurt en koude thee is bekend dat ze een verkoelende werking op de huid hebben.

 

Zonneallergie

Zonneallergie uit zich in jeukende bultjes en blaasjes op de huid. Soms komen ze direct na het zonnen op, soms pas na enkele dagen. Door té lang in de zon te zitten of een te lage beschermingsfactor te gebruiken heb je grote kans op het ontstaan van zonneallergie. Houd de jeuk aan, vraag dan de huisarts om een speciale zalf tegen zonneallergie.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Wij adviseren je graag.

Fijne zomer!

Contact info

Sparrenheuvel Instituut voor Huidverzorging
Bredaseweg 202
5038 NK Tilburg
Tel. 013 5365375
E-mail: info@instituut-sparrenheuvel.nl

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuws en tips rondom jouw huid, onze behandelingen en producten en mooie aanbiedingen.

Ja, abonneer mij op jullie mailing